Een van de dingen die op mijn To Do-lijstje stonden voor deze vakantie, was om nog eens iets te bakken. Maaltijden koken doe ik eigenlijk helemaal niet graag, geef mij maar desserts om ineen te knutselen! Taarten of andere zaken vind ik veel leuker om te maken -en stiekem ook veel lekkerder-. Een jaar geleden deelde ik al eens een recept van appelcrumble -wat ik nu eigenlijk ook wel nog eens wil gaan maken- en om een beetje in het fruitgenre te blijven, heb ik vandaag voor u: krokante citroentaart! Naar een recept uit het ‘Thuis gebakken’-boek van de Colruyt, waarin 98 recepten staan. Met mijn fototoestel in de aanslag en de decoratiehulp van mijn mama, stond ik dus zaterdagnamiddag in de keuken nadat ik het recept deze week al zelf eens probeerde. Het werd een race tegen de tijd om genoeg licht te vinden voor de foto’s, maar uiteindelijk is het toch gelukt!
Ingrediënten:
– 1 biologische citroen
– nog 2 (ook liefst biologisch natuurlijk ;)) citroenen/limoenen
– 125g boter
– 2 eieren
– 340g gecondenseerde, gesuikerde melk
– 125g speculaas
– 125g petit-beurrekoekjes (of picknickjes/nicnacs)
– 25g (riet)suiker
– 1/2e koffielepel baksoda
Zoals je ziet, maakten wij de taart met picknickjes/nicnacs, gezien we er nog veel te veel over hadden van de Sinterklaasperiode ;)
Stap 1: verkruimel de speculoos en de koekjes. Het beste is om eerst de speculoos te verkruimelen in een plastic zakje en met behulp van een deegrol. De nicnacjes zijn wat harder om te verkruimelen, maar zoals je straks kan zien aan de foto’s, waren dat bij ons ook nog grote stukjes. En dat was helemaal geen probleem! Dus heel secuur hoeft het niet te zijn.
Stap 2: laat de boter smelten in een pannetje op het vuur.
Stap 3: Rasp de schil van de biologische citroen (en eventueel ook van de overige limoenen/citroenen indien die biologisch zijn om nadien je taart mee af te werken) en hou deze apart.
Stap 4: Pers het sap uit de drie citroenen/limoenen.
Stap 5: Meng de koekjes en speculoos met de gesmolten boter en giet deze in een bakvorm (doorsnede ongeveer 24cm: hoe groter, hoe platter je taart zal zijn. Zoals je kon zien in mijn week in foto’s was onze eerste versie op woensdag heel plat!)
Stap 6: druk de koekjes goed aan en zet de bakvorm minstens 20 minuten in de koelkast. Ondertussen kan je het vervolg maken!
Stap 7: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 8: Giet al de rest bij elkaar: de eieren met de gecondenseerde melk (zoals je kon zien bij de ingrediëntenlijst is dit gewoon een blikje, maar wij kochten nog een extra tube omdat een blikje te weinig was), het citroensap, de zeste (= de geraspte schil), de baksoda en de suiker. Meng goed en giet het over de koekjesbodem.
Stap 9: Bak de taart 15 minuten in de oven (180 graden).
Stap 10: Laat afkoelen en stop ten minste 1u in de koelkast.
Stap 11: Eet & Geniet!
Even nog een shoutout naar mijn mama en haar voorliefde voor mooie bordjes ;)
Liefs,
Silke
PS: Mocht je deze krokante citroentaart ook eens proberen, stuur me dan zeker een foto! :)
Marcia says
Super mooie foto’s Silke! En het ziet eruit als een heerlijke taart :D ik ga dit recept ook eens proberen!
Marcia onlangs geplaatst…Delirium Stories: Leer de personages uit Delirium nog beter kennen!
BySilke says
Aaah super!
Dalinka says
Lijkt me heerlijk en helemaal niet moeilijk om te maken. Dit recept ga ik bewaren.
Mooie foto’s heb je trouwens gemaakt. En wat een geweldig leuke citruspers zeg! Ik vind hem echt te schattig!?
Dalinka onlangs geplaatst…Happy Week 22 | Rijles, cavia’s en cadeautjes
BySilke says
Nee inderdaad, want zo goed ben ik nu ook niet in de keuken ;) Dankjewel!
Ysanne says
Oh dit ziet er zoooo goed uit. Geef.
Ysanne onlangs geplaatst…OVERVIEW | WINTERSPORT FLAINE
Hilde says
Prachtige foto’s! :) En die taart lijkt me echt heel erg lekker! <3 Ik heb zelf al eens een citroentaart met gecondenseerde melk gemaakt maar daarvan was de bodem niet super crunchy, dus ik ga binnenkort maar eens jouw recept proberen! :)
Hilde onlangs geplaatst…Het 1000 vragen boekje – Flow Magazine #2
BySilke says
Het is ook niet enorm crunchy hoor, maar wel als je wat grotere brokjes gebruikt!
Janne says
Lijkt me lekker dit! Heb nog nooit zelf citroentaart gemaakt :)
BySilke says
Doen! :)
Nathalie says
ohh dat ziet er zeker lekker uit!
Nathalie onlangs geplaatst…Quote of the week #41
Sabine says
Wat superlekker! Helaas hebben wij geen spekulaas en die koekjes…
Sabine onlangs geplaatst…Vrijheid blijheid? Niet voor een Colombiaan. Lees hier: het grote visum-verhaal
BySilke says
Oh :(
Inne says
Ik ga het recept zeker eens gebruiken! Echt geweeeeeldig mooie foto’s, ik krijg al meteen honger! X
Inne onlangs geplaatst…10 adembenemende vlechten | PINTEREST
BySilke says
Dankjewel! :D
Petra says
Terwijl ik dit zit te lezen en te bekijken, loopt het water mij in de mond zo lekker klinkt het en ziet het er uit….dit is best wel te bakken voor minder bekwame baksters als ik zelf ben volgens mij…
Petra onlangs geplaatst…Monday manicure. Royal Blue…
BySilke says
Hihi, zeker weten ;)
Sylvia says
Dat klinkt goed! Crunchy en fris, eentje om te onthouden :)
Sandra says
Ahhh wat ziet dit er toch heerlijk uit! Lijkt mij een lekker taartje. De bodem ziet er vooral ook zo lekker uit!
Sandra onlangs geplaatst…Photo Diary #44 | Een paar sneeuwvlokjes, Brugge & Rotterdam
Lizzy says
Dit ziet er zo lekker uit! :D Ik hou van krokant, en citroen vind ik ook lekker! :) De ingrediënten zijn echt heerlijk haha! Ik ben benieuwd naar de bite! Leuk dat je dit recept deelt! :)
BySilke says
Haha dankje :D De recepten op zich zijn inderdaad ook al jummie ;)
Bodi Féline says
Ziet er erg lekker uit!
LOUISE - LOUVETTE says
Oh wat ziet het er heeeeel erg lekker uit!!
LOUISE – LOUVETTE onlangs geplaatst…Ik probeerde iets uit
heidi says
Mmm lekker
Myrthe says
Ziet er heerlijk uit! En wat heb je het mooi gefotografeerd!